Hiszpania

Conde del Real Agrado Reserva 2007

Rioja
Czerwone Wytrawne

Barwa: głęboka, wiśniowo-purpurowa.
Bukiet: intensywny kompot z czerwonych owoców, subtelne nuty kawy, lukrecji i ciastka.
Smak: elegancki, dobrze zbalansowany, intensywny, trwały w ustach, o miękkich taninach i słodkim finiszu.
Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres 16 miesięcy.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 2.9 g/l
Kwasowość: 5.8 g/l
Potencjał starzenia: kilkanaście lat
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do: cielęciny, grzybów, trufli, jagnięciny, wołowiny smażonej i z rusztu, parmezanu.

DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).

Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze.

75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe). Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc.

Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.

Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.

Rioja