Hiszpania

Cotiella Tinto 2015

Aragonia
Czerwone Półsłodkie

Barwa: ciemny rubin, z czerwono-granatowymi refleksami.
Bukiet: czyste i potężne aromaty z nutami dojrzałych czerwonych owoców; dobrze zintegrowane taniny.
Smak: krągłość rozwijająca się z czasem w butelce; na podniebieniu mięsiste, owocowe i świeże.
Rozlano tylko – 900 butelek.

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 19 g/l
Kwasowość: 5.2 g/l
Potencjał starzenia: 12 lat
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do: makaronów, pizzy, mięsa z grilla, wołowiny, półtłustych serów, czekolady.

DO SOMONTANO (nazwa: „u stóp gór”), leży w Aragonii, u stóp Pirenejów po północnej stronie rzeki Ebro.

Pasma górskie Sierra de Salinas i Sierra de Guara opadając łagodnie ku południowi osłaniają od północnych wiatrów tereny idealnie nadające się pod uprawę winorośli.

Uprawy rozpościerają się na ponad 4 tys. ha. Wprawdzie wino powstawało już w II w. p.n.e., prawdziwe winiarstwo zaczęło się tu dopiero w 1984 r. kiedy Somontano uzyskało status apelacji Denominación de Origen. Tradycyjnie uprawiane w regionie odmiany moristell i parraleta nie są dziś zbyt cenione przez winiarzy. Główne uprawy zajmują garnacha i tempranillo, oraz  międzynarodowe odmiany – cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, shiraz, chardonnay i gewürztraminer i inne.

Gleby: wapienne, piaszczyste i żwirowe.
Klimat: zimy chłodne, lata gorące, łagodzone przez chłodne powietrze znad Piernejów.

Aragonia