Francja

Cuveé „Montjoux” 2016 Vin de Pays de l'Herault IGP Rouge

Langwedocja
Białe Półsłodkie

Barwa: ciemna, rubinowo wiśniowa z fioletowym refleksem.
Bukiet: maliny, konfitura z czarnej porzeczki z ziołową nutą.
Smak: lekkie, o delikatnie aromatycznej owocowości, nieskomplikowane, dające się pić z przyjemnością, pełne, wyczuwalny łagodny kwas, w finale bardzo harmonijne.

Alkohol: 11.5 %
Cukier resztkowy: 23.5 g/l
Kwasowość: 4.1 g/l
Potencjał starzenia: 3 lata
Temp. podawania: 16-17 °C

Polecamy do: pasztetów, dziczyzny, zup, łagodnych serów.

Wina regionalne – vin de pays, po raz pierwszy zdefiniowane w 1968 roku wina pochodzące z regionu wskazanego w nazwie, np. Vin de Pays de l’Herault. Często stosowane dla win odmianowych w przypadku, gdy miejscowa apelacja wymaga mieszania kilku szczepów albo gdy nie spełniają innych jej przepisów (np. ograniczenie wydajności, sposób winifikacji, wykorzystanie winogron z sąsiednich terenów itp.). Producent może umieścić na etykiecie informacje dotyczące rocznika, miejsca pochodzenia oraz odmiany. Wina są testowane organoleptycznie.

Langwedocja-Roussillon rozpościera się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego na 300 km od Pirenejów na zachodzie, po Rodan i Prowansję na wschodzie. Jest to największy obszar winnic we Francji. Uprawy ujęte są w kategorii win regionalnych IGP (brak apelacji).

Gleby: różne – kredy, wapień i żwiru w głębi lądu, gleby aluwialne na wybrzeżu.
Klimat: śródziemnomorski; suche gorące lata, ciepłe i suche wiosny oraz jesienie, stosunkowo niskie opady (ok. 400 mm).

Langwedocja