Francja
Cuveé „Montjoux” Rouge, Pays de Herault IGP Frankreich Rotwein fruchtig-mild 2020
Langwedocja
Barwa: Barwa ciemno-wiśniowa z fioletowym refleksem.
Bukiet: Przypomina maliny, konfiturę z czarnej porzeczki z ziołową nutą.
Smak: Lekkie, wyraźna obfitość owoców i słodyczy podkreślona delikatną, idealną kwasowością, harmonijne i aksamitne.
Alkohol: 12,0 %
Cukier resztkowy: 27,7 g/l
Kwasowość: 4,4 g/l
Potencjał starzenia: idealne do picia
Temp. podawania: 12-14 °C
Wina regionalne – vin de pays, po raz pierwszy zdefiniowane w 1968 roku wina pochodzące z regionu wskazanego w nazwie, np. Vin de Pays de l’Herault. Często stosowane dla win odmianowych w przypadku, gdy miejscowa apelacja wymaga mieszania kilku szczepów albo gdy nie spełniają innych jej przepisów (np. ograniczenie wydajności, sposób winifikacji, wykorzystanie winogron z sąsiednich terenów itp.). Producent może umieścić na etykiecie informacje dotyczące rocznika, miejsca pochodzenia oraz odmiany. Wina są testowane organoleptycznie.
Langwedocja-Roussillon rozpościera się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego na 300 km od Pirenejów na zachodzie, po Rodan i Prowansję na wschodzie. Jest to największy obszar winnic we Francji. Uprawy ujęte są w kategorii win regionalnych IGP (brak apelacji).
Gleby: różne – kredy, wapień i żwiru w głębi lądu, gleby aluwialne na wybrzeżu.
Klimat: śródziemnomorski; suche gorące lata, ciepłe i suche wiosny oraz jesienie, stosunkowo niskie opady (ok. 400 mm).

- 25%
Carignan (carinena) – tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
- 25%
Cinsault –
- 25%
Grenyche –
- 25%
Mourvedre –