Niemcy

„Cuvèe Yvonne” Rheinhessen Morio-Muskat 2016

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: słomkowo żółta z zielonym refleksem.
Bukiet: gałka muszkatołowa, zielone jabłka, siano i melon.
Smak: owocowe, pikantne, rasowe, wielopłaszczyznowe z delikatną, złożoną słodyczą, soczyste o długim zakończeniu.

Alkohol: 9 %
Cukier resztkowy: 51.4 g/l
Kwasowość: 8.2 g/l
Potencjał starzenia: 3 lata
Temp. podawania: 8-12 °C

Polecamy do: półsłodkich, owocowych deserów; drobiu z curry, azjatyckich potraw słodko-kwaśnych, kozich serów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”.

Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska