Niemcy

Dienheimer Tafelstein Silvaner Spätlese Alte Rebe 2016 Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: jasny, cytrynowo – żółty.
Bukiet: subtelnie ziołowy, przypomina świeże siano, delikatnie rumianek, migdały, pomarańczę i gruszkę.
Smak: krystalicznie czyste i delikatnie owocowe, silne, żywe i świeże, dobrze zaznaczona pikantność ziół i owocowa słodycz na zakończenie

Alkohol: 9.5 %
Cukier resztkowy: 54.7 g/l
Kwasowość: 5.8 g/l
Potencjał starzenia: 3 lata
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: deserów, ciast, kozich serów z miodem i pistacjami, dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska) słynie ze swojego niezwykłego silvanera. Dla tego arcydzieła nasz Mistrz wybrał najwyższej klasy lokalizację. Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”.

Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i mullerthurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska