Hiszpania

Don Balbino El Capricho de Sofia Rioja 2020

Kastylia i León
Białe Wytrawne

Barwa: Słomkowożółty ze złotymi refleksami.
Bukiet: Owoce cytrusowe, agrest i morela.
Smak: Świeże, subtelny aromat owocowo-kwiatowy. Długotrwała kwasowość.

 

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 0.9 g/l
Kwasowość: 4.7 g/l
Potencjał starzenia: młode do 5 lat
Temp. podawania: 8-10 °C

 

 

 

 

Polecamy do:

Owoców morza, ryb, risotto, miękkich serów.

 

Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów „win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.

VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.

Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.

Kastylia i León
  • 100%

    Viura – (macabeo) biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji.

    Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter.

    Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie. Tradycyjnie viura była dodawana do czerwonych win Rioja, ale ten zwyczaj zanika.