Hiszpania

El Burro DO Terra Alta 2017 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Półwytrawne

Barwa: Ciemny, wyraźny, głęboki – refleksy granatu i purpury.
Bukiet: Nuty kawy, czekolady przeplatają się z aromatami wanilii i kandyzowanych czerwonych owoców. Bukiet wyraźny potrzebuje sporo powietrza.
Smak: W ustach świetnie zbudowane wino o mocnej strukturze, mocne bogate taniny, które nadają mu ciała i pełni. Na finiszu miłe i cieple doznanie przyjemnej delikatnej słodyczy. Wino łechce każde podniebienie i zadowala najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 15.4 g/l
Kwasowość: 4.95 g/l
Potencjał starzenia: 3-6 lat
Temp. podawania: 15-17 °C

Polecamy do:

Polecane do przekąsek typu tapas, serów z pleśnią. Będzie idealnym kompanem do wszelkich dodatków imprezowych – można je łączyć z mięsem, po schłodzeniu będzie pasować do ryb.

Terra Alta, Katalonia. Region znajduje się na południu Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina.

Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów

Katalonia
  • 33%

    Carignan  (carinena)  – tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.

  • 33%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 33%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.