Hiszpania

El Burro Premium 2020 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Półwytrawne

Barwa: Ciemny rubinowy z czarnymi refleksami.

Bukiet: Czarna porzeczka, toffi-karmel, nuty kakao i figi. W pierwszym kontakcie moc owocu, następnie potrzebuje więcej czasu – otwiera się harmonijnie. Przyjemność dla nosa.

Smak: Mięsiste, bogate w soczyste taniny, smak pełny i nasycony. Bardzo skoncentrowane, wyraźna beczka, na finiszu przyjemnie owocowe.

Alkohol: 13,5 %

Cukier resztkowy: 12,0 g/l

Kwasowość: 4,95 g/l

Potencjał starzenia: do 15 lat

Temp. podawania: 18 °C

Polecamy do: Polecane do mięsa z grzybami, sarniny, potrwa o wyraźnej nucie pikantności. Świetnie połączy się z gulaszem i plackiem po węgiersku.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Wino z aspiracjami do 100 najciekawszych win świata. Gold medal 2019 Concours International G. Du Monde. Coto Pelayo.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia
  • 20%

    Carignan  (carinena)  – tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.

  • 70%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 10%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.