-
Grenache blanc - białe grono pokrewne z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win rodanskich oraz w pd.-wsch. Hiszpanii. Jego wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niską kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi. Grenache blanc doskonale reaguje na niską temperaturę fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.
-
Macabeo (viura) – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmianą w pn. części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie. Tradycyjnie viura była dodawana do czerwonych win Rioja, ale ten zwyczaj zanika.
Hiszpania
El Burro Yellow 2019 DO Terra Alta
Katalonia
Barwa: jasna cytryna.
Bukiet: białe owoce, banan, jabłko, delikatne akcenty kwiatowe.
Smak: świeży i subtelnie słodki, ukazujący wszystkie walory garnachy – cytrusy i zioła.
Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 22.8 g/l
Kwasowość: 5.65 g/l
Potencjał starzenia: 3 lata
Temp. podawania: 8-10 °C
serów niebieskich, owczych i aromatycznych; gruszek i jabłek, sernika.
Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona. Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r. Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina.
Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.
Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.
Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

-
Grenache Blanc – biale grono spokrewnione z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win romańskich oraz w pd-wsch. Hiszpanii. Wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niska kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi.Doskonale reaguje na niska temperature fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.
-
Maccabeo – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.
Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania
-
Hiszpania
Baston Petit Verdot VT Castilla 2017
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Orange 2019
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Blue 2017
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Black 2016
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro DO Terra Alta 2017
Katalonia
-
Hiszpania
2018 Neustra Señora Del Portal Rosado D.O
Katalonia
-
Hiszpania
2019 El Burro – Premium Terra Alta D.O.
Katalonia
-
Hiszpania
Raig de Raim 2018 D.O. Garnatxa Blanca
Katalonia
-
Hiszpania
La Casa de Monroy Vinas Viejas Garnacha Seleccion Crianza
Katalonia
-
Hiszpania
2015 Obrador Priorat DOQ Cellers Melis Artisan Wine
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro DO Terra Alta 2017 Green Donkey
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta 2016
Katalonia
-
Hiszpania
Vina Orosina DO Terra Alta 2017
Katalonia