Hiszpania

El Gallito Vino Ecológico Organic Wine „The cocky one“ Tinto Merlot

La Mancha
Czerwone Wytrawne

Barwa: Czerwony intensywny.
Bukiet: Dojrzałe, czarne owoce z nutą pieczeni.
Smak: Delikatna słodycz, przyjemne, okrągłe.

Alkohol: 14.0 %
Cukier resztkowy: 2.2 g/l
Kwasowość: 5.4 g/l
Potencjał starzenia: 4-6 lat
Temp. podawania: 14-16 °C

Polecamy do:

Wszelkiego rodzaju wędlin, pasztetów i serów dojrzewających.

La Mancha. region historyczno-geograficzny w Hiszpanii, wchodzący w skład wspólnoty autonomicznej Kastylia-La Mancha. Znajduje się na południe od Madrytu i obejmuje pięć hiszpańskich prowincji.

Nazwa regionu pochodzi od arabskiego ma–ansha, co oznacza brak wody.

  • 100%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.