Argentyna

„El Pedro” Malbec 2014

Mendoza
Czerwone Słodkie

Barwa: ciemna purpura.
Bukiet: mus jeżynowy, wiśniową marmoladę, wanilię.
Smak: eksplozja owocowa z zaznaczona słodyczą, mocny, przyjemny, zróżnicowany smak, długo utrzymujący się na podniebieniu.

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 52.9 g/l
Kwasowość: 6.1 g/l
Potencjał starzenia:  5 lat
Temp. podawania: 13-16 °C

Polecamy do: pleśniowych serów, pasztetów, delikatnego nugatu lub migdałowych ciastek.

Argentyna – jest piątym pod względem wielkości produkcji wina krajem świata. Historia upraw sięga 450 lat wstecz.

Mendoza – największy region winiarski Argentyny (ok. 70% produkcji), leżący na zachodzie, u podnóży Andów.

Obok sąsiedniego regionu Salta, jest to jeden z najwyżej położonych regionów winiarski świata, gdzie winnice mieszczą się nawet na wys. 2 tys. m. n.p.m. Suchy, pustynny, nawadniany spływającym z Andów śniegiem region stworzył idealne warunki dla pochodzącego z Francji malbeca oraz białego rdzennego torrontesa – dumy Argentyny. Klimat ten sprzyja również uprawom organicznym, których coraz więcej spotkać można w Mendozie.

Gleby: piaszczyste, kamieniste, gliniaste, wulkaniczne o znacznym zasoleniu.
Klimat: suchy, kontynentalny, półpustynny z wodą irygowaną ze spływającego z Andów śniegu.

Mendoza