Argentyna

„El Pedro” Oak Selection Malbec 2012

Mendoza
Czerwone Wytrawne

Barwa: ciemna purpura.
Bukiet: czarny bez, jeżyny, wiśnia z pikantną waniliową nutą.
Smak: mocarne, skoncentrowane aromaty owocowe o doskonałej harmonii z subtelnie podkreśloną kwasowością i długim zakończeniu z nuta mineralną.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 0.6 g/l
Kwasowość: 4.7 g/l
Potencjał starzenia:  7-8 lat
Temp. podawania: 15-17 °C

Polecamy do: steków, wołowiny, grillowanej ryby, kaczki, indyka, cielęciny z sosem, gulaszu, wątróbki, wędlin, buraków, musztardy, serów brie, camembert, edama, goudy.

Argentyna – jest piątym pod względem wielkości produkcji wina krajem świata. Historia upraw sięga 450 lat wstecz.

Mendoza – największy region winiarski Argentyny (ok. 70% produkcji), leżący na zachodzie, u podnóży Andów.

Obok sąsiedniego regionu Salta, jest to jeden z najwyżej położonych regionów winiarski świata, gdzie winnice mieszczą się nawet na wys. 2 tys. m. n.p.m. Suchy, pustynny, nawadniany spływającym z Andów śniegiem region stworzył idealne warunki dla pochodzącego z Francji malbeca oraz białego rdzennego torrontesa – dumy Argentyny. Klimat ten sprzyja również uprawom organicznym, których coraz więcej spotkać można w Mendozie.

Gleby: piaszczyste, kamieniste, gliniaste, wulkaniczne o znacznym zasoleniu.
Klimat: suchy, kontynentalny, półpustynny z wodą irygowaną ze spływającego z Andów śniegu.

Mendoza

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania