Francja

“Esprit de Muscat” Blanc 2016

Langwedocja
Białe Półsłodkie

Barwa: jasny, słomkowo-żółty.
Bukiet: owoce cytrusowe, agrest, zielone jabłko, delikatny aromat muszkatowy.
Smak: eleganckie, obfite w słodkie owoce, subtelna kwasowość z lekkim aromatem muszkatowym, delikatne.

Alkohol: 12 %
Cukier resztkowy: 40 g/l
Kwasowość: 4.2 g/l
Potencjał starzenia:  3-4 lata
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: miodu, crème caramel, czekoladowych deserów, malin.

Wina regionalnevin de pays (IGT/IGP), po raz pierwszy zdefiniowane w 1968 roku wina pochodzące z regionu wskazanego w nazwie, np. Vin de Pays d’Oc.

Często stosowane dla win odmianowych w przypadku, gdy miejscowa apelacja wymaga mieszania kilku szczepów albo gdy nie spełniają innych jej przepisów (np. ograniczenie wydajności, sposób winifikacji, wykorzystanie winogron z sąsiednich terenów itp.).

Producent może umieścić na etykiecie informacje dotyczące rocznika, miejsca pochodzenia oraz odmiany. Wina są testowane organoleptycznie.

Departament Hérault znajduje się na wybrzeżu Morza Śródziemnego, granicząc z departamentem Aude na południowym zachodzie. Północną i zachodnią stronę otaczają góry Cévennes, gdzie na niższych zboczach  oraz na równinach nadbrzeżnych  znajduje się większość winnic. Hérault jest jednym z najbardziej produktywnych regionów  we Francji. Powstają tu zarówno wina na poziomie IGP, jak i AOC.

Gleby: różne – kredy, wapień i żwiru w głębi lądu, gleby aluwialne na wybrzeżu.
Klimat: śródziemnomorski; suche gorące lata, ciepłe i suche wiosny oraz jesienie, stosunkowo niskie opady (ok. 400 mm). W okresie wegetacji temperatury są moderowane przez odświeżające morskie bryzy znad Morza Śródziemnego, które omijają winnice, chłodząc winogrona i spowalniając ich dojrzewanie.

Langwedocja