Hiszpania

Garnacha Real Agrado 2016

Rioja
Czerwone Wytrawne

Barwa: wiśniowo-rubinowa.
Bukiet: intensywny, owocowy – truskawka, czereśnia, czarna porzeczka także lukrecja i subtelne nuty mineralne.
Smak: pełny, zrównoważony, z dojrzałymi taninami, jedwabisty, głęboki, słodki o długim, eleganckim zakończeniu.

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 1.5 g/l
Kwasowość: 4.7 g/l
Potencjał starzenia: 5 lat
Temp. podawania: 15-16 °C

Polecamy do: cielęciny, królika, kurczaka w warzywach, wątróbki, wołowiny smażonej, wieprzowiny, dań z grilla i gulaszu i wędlin.

DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).

Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze.

75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe). Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc. Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.

Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.

Rioja