Niemcy

Gewürztraminer Auslese süss Bornheimer Hähnchen 2018 Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: Piękna złota barwa.
Bukiet: Ananas, konfitura z róży, liczi, miód, róża.
Smak: W smaku oleiste, owocowa słodycz z dobrą równowagą kwasową, delikatne i dostojnie stonowane.

Alkohol: 9,5 %
Cukier resztkowy: 89,9 g/l
Kwasowość: 6,2 g/l
Potencjał starzenia: kilka lat
Temp. podawania: 11-12 °C

Polecamy do:

Deserów, sałatek, serów pleśniowych.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    GEWÜRZTRAMINER –  „pachnidło” – uprawiany od tysiąclecia szczep biały. Powstał w wyniku mutacji pochodzącego z Górnej Adygi szczepu Traminer. Mutacja ujawniła nowe cechy, przejawiające się poprzez bardzo bogaty, aromatyczny bukiet. Zmutowany traminer dzięki nowym właściwościom, zyskał w Niemczech przedimek „gewürz”, oznaczający w dosłownym tłumaczeniu korzenie wonne. Wina produkowane  z tego szczepu zachwycają  zapachem, wabia subtelną  kwasowością i kusza smakiem egzotycznych owoców. Wyborne rezultaty daje w Alzacji, Niemczech, Austrii, na Węgrzech. Ponieważ lepiej zachowuje się w chłodnym klimacie niespecjalne rezultaty dają pomysły obsadzania nim regionów kalifornijskich. Zdecydowanie lepiej czuje się w klimacie Nowej Zelandii. Jeśli winogrona zbierane są późno, powstaja z nich wina o egzotycznym, perfumowanym bukiecie i bardzo  intensywnym aromacie, wyśmienicie pasujące do pikantnych potraw i pleśniowych serów . jest to jedna z najbardziej cierpkich odmian o korzennym smaku i aromatach płatków róży oraz grejpfruta. Mogą się pojawić  równie owoce liczi.   Intensywny złocisto –żółtawy  kolor powoduje, ze trudno go pomylić z innymi winami.  Najlepsze do picia za młodu, chociaż potrafi dobrze dojrzewać do 5 lat.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania