Niemcy

Heinz Eifel Kollektion Riesling No. 9 2018 Römerhof

Mosel
Białe Półsłodkie

Barwa: Żółty.
Bukiet: Nawiązuje do zielonych jabłek, grejpfruta i brzoskwini.
Smak: Doskonale zbalansowana subtelna słodycz z orzeźwiającą kwasowością, wino emanuje dreszczem witalności i świeżości. Ze względu na swoją słodycz wino to jest absolutnie uniwersalne, wyróżnia się szlachetnością i doskonałością.

Alkohol: 11.5 %
Cukier resztkowy: 20,0 g/l
Kwasowość: 6.8 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do:

Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ryb, owoców morza i dań z drobiu.

Mosel – region położony pomiędzy Hunsrück a rzeką Eifel na terenie reńskich wzgórz łupkowych. Już przed 2 tys. lat Celtowie i Rzymianie zakładali tu winnice. Region Mozeli jest najstarszym niemieckim regionem winiarskim i ma najwięcej winnic położonych na stromiznach na świecie.

Zwrócone ku południu lub południowemu zachodowi winnice położone na tarasach stromych wzniesień, zapewniają wspaniały mikroklimat winorośli oraz rzadkim gatunkom roślin i zwierząt. Mineralne, eleganckie rieslingi ze stromych winnic nad rzeką Mozelą należą do najlepszych białych win na świecie.

Gleby: w górnym biegu Mozeli wapienie muszlowe i podłoże triasowe; w środkowym biegu Mozeli łupki, na południe od Zell miękkie łupki gliniaste, bogate w kwas krzemowy szarogłazy; w dolinach połacie żwiru i piachu.
Klimat: kontynentalny z optymalnym poziomem temperatur i optymalną ilością opadów.

Mosel
  • 100%

    Riesling – szlachetna biała odmiana, doskonale przystosowująca się do panujących warunków pogodowych. Region z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Wina mają mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy (fiołek, płatki róży, marzanna) aromat. Po kilku latach leżakowania w butelce riesling nabiera dystyngowanego, zapachu nafty, oraz nut moreli, wiciokrzewu, wosku i marmolady pomarańczowej. Mimo, iż nie współdziała z beczką, doskonale starzeje się w butelce, nawet przez dekady.