Niemcy

Horrweiler St.Rochuskapelle Spätburgunder Spätlese 2019 Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Czerwone Słodkie

Barwa: Rubinowy.
Bukiet: Bukiet przypomina truskawki, maliny, czereśnie i kwiaty.
Smak: Pełne, eleganckie, aksamitne wino o wyrazistej słodyczy i subtelnych taninach.

Alkohol: 8,5 %
Cukier resztkowy: 67,1 g/l
Kwasowość: 5,3 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do:

Pasuje do wołowiny, dziczyzny, jagnięciny a także tart i twardych serów. Czysta przyjemność picia podczas miłych spotkań towarzyskich.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    SPÄTBURGUNDER – (pinot noir) jedna z najtrudniejszych odmian do uprawy i wiwifikacji, ale za to  gdy cały proces przebiega optymalnie – może dać  największe , cudowne wina. Proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia  charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki , wonny kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojśc akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania