Niemcy
Gau-Oderheimer Petersberg Bacchus Kabinett 2020 Maria Gerhardt
Hesja Nadreńska
Barwa: Jasny, złotożółty.
Bukiet: Rasowe, przyjemny bukiet gałki muszkatołowej, subtelnie zaznaczona kwasowość.
Smak: Lekkie, owocowe, aromatyczne.
Alkohol: 9,0 %
Cukier resztkowy: 37,0 g/l
Kwasowość: 5,0 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 8-10 °C
Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).
Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.
Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.
- 100%
Bacchus: wyhodowany w 1933 r. w Niemczech przez Petera Morio jako krzyżówka (silvaner x riesling) x müller thurgau. Szczep ten lubi chłodniejsze klimaty, dojrzewając szybko i osiągając wystarczający poziom cukru. Gdy grona dojrzeją w pełni, cechują się tłustym, muszkatowym smakiem jeśli nie, aromaty są trawiaste, przywołujące zapach bzu. Największe uprawy znajdują się w Niemczech (2,3 tys. ha) – w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Frankonii i Nahe. Mniejsze nasadzenia ma Wielka Brytania i Kanada.
Z bacchusa powstają jasnożółte wina w wersjach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe bogate w ekstrakt wina, pachną owocami tropikalnymi i cytrusowymi. Bacchus najlepiej smakuje młody, szczególnie latem. Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlese pasują do owoców morza, wyrazistych ryb morskich, makaronów, jagnięciny, młodej dziczyzny i dzikiego ptactwa, a także do dojrzałych miękkich serów. Deserowe wina klasy Spätlese bądź szlachetnie Auslese pasują do tłustych serów pleśniowych oraz do deserów z miodem, migdałami lub marcepanem.
Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania
-
Niemcy
Dienheimer Falkenberg Allegrillo Negro QW 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Rheinhessen Regent Qualitätsrotwein Deutschland süss 2022
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Oppenheimer Sackträger Sauvignon Blanc Kabinett 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Flonheimer Klostergarten Ortega Spätlese RARYTAS!!! 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Gewürztraminer Auslese süss St. Johanner Steiberg 2020
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Niersteiner Spiegelberg Müller-Thurgau Kabinett 2022
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
St. Laurent Blanc de Noir Noblesse Bornheimer Adelberg 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
St. Johanner Abtey Bacchus 2022
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Rheinhessen Morio-Muskat Qualitätswein 2019
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Wonnegauer Bacchus Die Gute Erde 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Bornheimer Adelberg Scheurebe feinherb Qba 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Niersteiner Rehbach Riesling Auslese 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Dienheimer Kreuz Kerner Auslese 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Oppenheimer Güldenmorgen Gelber Muskateller 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Dienheimer Tafelstein Kerner Auslese Alte Rebe feinherb 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Wonnegauer Kerner Kabinett „Grünlack“ feinherb „Herrgotts tröpfchen“ 2021
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Dromersheimer Klosterweg Ortega Auslese „Traubenmadonna“ 2022
Hesja Nadreńska