Włochy

JADDICO BRINDISI DOC ROSSO RISERVA 2016 Tenute Rubino

Apulia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Połyskujący, intensywnie granatowy.
Bukiet: Złożony, intensywny i urzekający, przypomina wiśnie w brandy, czekoladę, czarny pieprz, śliwkę jak również skórę, tytoń i goździki.
Smak: Soczyście owocowy i wibrujący, ogromna przyjemność picia, doskonale zbalansowana kwasowość, aksamitny smak i taniny. Dobrze zbudowane i wyraziste, z charakterem, doskonale podkreślone ciepło, uwodzicielskie i eleganckie.

Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 5,2 g/l
Kwasowość: 6,2 g/l
Potencjał starzenia:
Temp. podawania: 16-18°C

Polecamy do:

Dobrze komponuje się z daniami z makaronami w roli głównej, gnocchi z czarnymi truflami i borowikami, duszonej wołowiny, steków, sezonowych serów.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia
  • 80%

    NEGROAMARO – (NIGRAMARO, Negro Amaro, Abbruzzese) znany jest już od VI w. p.n.e, ciemny, niemal czarny (Negro) szczep występujący w południowej części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekka goryczka (której zawdzięcza nazwę : amaro –  gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste  i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo maja wyraźnie zaznaczona kwasowość i nie SA tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.

  • 20%

    SUSUMANIELLO – jest Malo znanym endemicznym  szczepem a Apulli na południu Włoch. Od dawien dawna uprawiany jest prawie wyłącznie w Salento, w niewielkiej liczbie winnic w okolicy Brindisi. Zaliczany jest do najrzadziej występujących winogron na świecie.  Winogrona susumaniello SA używane do produkcji win czerwonych i różowych – czasem same SA winifikowane, ale częściej łączone z negroamaro i primitivo. Klasyczne czerwone wino ma głęboki rubinowy odcień i aromat czerwonych jagód i śliwek. Bogatsze, bardziej skoncentrowane wina ukazują pikantne, pieprzne aromaty ciemnej czekolady. Cecha charakterystyczna winorośli jest niezwykle głęboka, bardzo ciemna barwa.