Włochy

JADDICO ROSSO BRINDISI DOC RISERVA 2013 DOC Salento, reg. Brindisi (Tenute Rubino)

Apulia
Białe Półsłodkie

Barwa: połyskująca, intensywnie granatowa.
Bukiet: złożony, przypomina wiśnie w brandy, czekoladę, czarny pieprz, śliwkę jak również skórę, tytoń i goździki.
Smak: soczyście owocowy i wibrujący, z doskonale zbalansowaną kwasowością i aksamitną taniną.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 5.8 g/l
Kwasowość: 6.4 g/l
Potencjał starzenia: 5 lat
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do: makaronów, gnocchi z czarnymi truflami i borowikami, duszonej wołowiny, steków, sezonowych serów.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami oraz zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: piaszczyste i wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia