Niemcy

Jakob Gerhardt Tradition Sekt Trocken – magnum Wybrane podstawowe wina z Niemiec, Francji i Włoch.

Hesja Nadreńska
Białe Wytrawne

Barwa: Jasny złoto żółty, drobno perlisty.
Bukiet: Kwiatowo-owocowy, przypomina cytrusy, brzoskwinie, łagodny niuans drożdży.
Smak: Lekki, pełny, wydatnie owocowy, orzeźwiający soczysta gra kwasów.

Alkohol: 11.5 %
Cukier resztkowy: 21.0 g/l
Kwasowość: b/d g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do:

Klasyczny aperitif, idealny do przekąsek i „kanapek” podczas przyjęcia gości, do sushi.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), winnica Sackträger. Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”.

Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 25%

    Muller-Thurgau – Krzewy Müller-Thurgau można znaleźć prawie we wszystkich niemieckich regionach winiarskich. Jest drugą co do wielkości nasadzeń winoroślą w Niemczech obejmując ok 14 tys. ha (14 % ogółu upraw). Nie ma szczególnych wymagań pod względem położenia i daje pewne plony. Odmiana dojrzewa wcześnie i daje wina łatwe w piciu, czasem kwiatowe o delikatnie owocowym aromacie muszkatołowym. Kwasowość jest umiarkowana, w przypadku win pochodzących z północy jest nieco wyraźniej podkreślona. Nie zbyt dużego potencjału leżakowania i najlepiej smakuje jako orzeźwiające w ino w pierwszych latach po zbiorach. Czasami możemy znaleźć wina produkowane techniką „sur lie”, które aż do momentu butelkowania dojrzewały na drobnym osadzie drożdżowym

  • 25%

    Riesling – szlachetna biała odmiana, doskonale przystosowująca się do panujących warunków pogodowych. Region z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Wina mają mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy (fiołek, płatki róży, marzanna) aromat. Po kilku latach leżakowania w butelce riesling nabiera dystyngowanego, zapachu nafty, oraz nut moreli, wiciokrzewu, wosku i marmolady pomarańczowej. Mimo, iż nie współdziała z beczką, doskonale starzeje się w butelce, nawet przez dekady.

  • 25%

    Tai Bianco – Santome powstało z gron z unikalnych, autochtonicznych winorośli Tocai.

  • 25%

    UGNI BLANC  – (teebbiano, ST. Emillion, biały hermitage, malvasia fina, santoro) – wykorzystywane jest nie tylko do produkcji win ale także brandy i octów balsamicznych.

    Najbardziej popularny we Włoszech, jest obecny w większości mieszanek także tych czerwonych. Często występuje w połączeniu z odmiana malvasia. Zazwyczaj daje wina przyjemne, odświeżające. We Francji (głównie na południu) spotykana pod nawą Ugni Blanc. W regionie Cognac i Armagnac nazywana jest ST-emillion.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania