Hiszpania

Josefina Piñol Vandemia Tardia 2013 Tinto Dulce Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Słodkie

Barwa: wiśniowy z bordowo-granatowym lustrem.
Bukiet: kawy, likworu, konfitur z owoców leśnych oraz kandyzowanych pomidorów.
Smak: smażonych konfitur z malin, powideł śliwkowych oraz świeżo mielonego pieprzu i przypraw azjatyckich; w ustach potężne, bogate, porywająco długie.
SŁODKI RARYTAS!!!

Alkohol: 15 %
Cukier resztkowy: 185.75 g/l
Kwasowość: 3.25 g/l
Potencjał starzenia: 8 lat
Temp. podawania: 13-15 °C
Poj. but.: 0,5 l

Polecamy do: duszonej kaczki z jabłkami, tłustych żeberek, zawiesistych sosów na bazie śmietany, sałatek z ciemnymi oliwkami, serów z niebieską pleśnią, a także musów i ciast owocowych (lekko kwaśnych), ciemnej czekolady oraz kawy.

Terra Alta, Katalonia. Region znajduje się na południu Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina.

Winnica Celler Piñol położona jest na 400 m n.p.m.

Gleby: 95% wapienie, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.
Starzone 15 miesięcy w beczkach z dębu z dębu francuskiego i amerykańskiego.

.

Katalonia