Hiszpania

Justina De Moya Bobal D.O. Monastrell Valencia 2020

Walencja
Czerwone Wytrawne

Barwa: Głęboka, ciemna rubinowa czerwień.
Bukiet: Bogaty aromat dojrzałych czerwonych owoców po śliwki i rodzynki, suszone figi, orzechy włoskie, wanilie.
Smak: Na podniebieniu wino jest pełne i świeże, dojrzale nuty owocowe łączą się dobrze z dobrze zintegrowanymi garbnikami tworząc długie, miękkie wykończenie.

 

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 1.12 g/l
Kwasowość: 5.2 g/l
Potencjał starzenia: kilkanaście lat
Temp. podawania: 15-16 °C

 

 

Polecamy do:

Wino jest idealnym dodatkiem do makaronu z sosami mięsnymi, lasagne, drobiu, mięsa grillowanego. Pijane solo jest również zachwycające.

 

Hiszpania jako trzecie pod względem wielkości państwo Europy jest  trzecim winiarskim krajem świata z > 2 mln ha nasadzeń winogron. Stanowi to 1/3 wszystkich upraw UE.

Mimo ogromnego obszaru upraw, wielkość produkcji osiąga poziom nieco ponad 40 mln hl.

Wiąże się to z systemem irygacji, szczególnie na półpustynnych regionach centralnego masywu półwyspu a także ze specyficzną metodą upraw, zwaną „bush” (krzew), polegającej na utrzymaniu krzewu jak najbliżej ziemi, dzięki czemu roślina chroni się swym cieniem przed palącym słońcem odbijanym od kamieni.

Najczęściej spotyka się tą uprawę w Centralnej Hiszpanii. Kolejnym powodem niższej wydajność, jest dość często stosowany system upraw macro real, polegający na nasadzeniu krzewów w dużej odległości od siebie (2,5 m) po to, by roślina mogła zdobyć jak najwięcej substancji odżywczych oraz wody.

Hiszpańska tradycja upraw winorośli sięga 3-4 tysiąclecia p.n.e., lecz dopiero X w n.e. przyniósł prawdziwy boom na hiszpańskie wina. Zasłynęły one dzięki andaluzyjskiej sherry, na którą ogromny apetyt miała Brytania. Dziś uprawia się tu ok. 600 szczepów, przy czym komercyjne znaczenia posiada ok. 20.

Gleby: piaszczyste, gliniaste, niekiedy kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z ogromną amplitudą średnich temperatur (zimą -20°C, latem + 40°C) i średnią roczną opadów w granicach 300 mm (niezbędna irygacja).

Walencja
  • 90%

    Bobal – dla miłośników win to jedna z ciekawszych endemicznych odmian winorośli w Hiszpanii. Za jej „kolebkę” uznawane są okolice Walencji, głównie winnice apelacji D.O. Utiel-Requena gdzie nawet w dzisiejszych czasach stanowi niemal 90% wszystkich upraw. Pod względem powierzchni hiszpańskich winnic, na których jest uprawiana zajmuje jedno z czołowych miejsc. Wina ze szczepu bobal były ponoć popularne w Hiszpanii już przed sześcioma wiekami.

  • 10%

    Syrah – „zadziornie pikantne”. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.