Chile

Libertas Carménѐre 2017

Dolina Malue
Czerwone Wytrawne

Barwa: głęboki rubin.
Bukiet: przypomina marmoladę wiśniową, jagody jałowca, mus jeżynowy, pikantne nuty.
Smak: trwały, obfitość owoców, miękki, aksamitny, zarazem intensywny na podniebieniu, wyjątkowa różnorodność aromatów, powściągliwa kwasowość. Wino eleganckie, silne i głębokie.

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 1.1 g/l
Kwasowość: 5 g/l
Potencjał starzenia: 5 lat
Temp. podawania: 15-17  °C

Polecamy do: cazuela („solidna” chilijska zupa), dziczyzny, steków, dania z grilla, dań na bazie makaronu; zapiekanek; pulpecików z mozzarellą; canelloni z szynką parmeńską; szparagów; cassouleta.

Dolina Maule (Chile) – największy obszar winiarski Chile (ok. 15000 ha.), leżący w Dolinie Centralnej, 250 km na południe od Santiago.

Już w 1590 r. pojawiły się wzmianki o uprawie winorośli.

 

Dolina Maule charakteryzuje się największym zróżnicowaniem klimatycznym ze wszystkich regionów winiarskich Chile, co w połączeniu z szeroką gamą różnych gleb oraz faktem, iż uprawia się tu wszystkie szczepy, jakie występują w Chile, daje szeroki wachlarz możliwości produkcji win bardzo różnych.

Rzeka Mauale korzystnie wpływa na umiarkowany klimat w obrębie doliny co pozytywnie oddziałuje na uprawy. Znaczne oddalenie od Andów i zimnego wpływ tych gór na klimat, sprawia, że w Dolinie Maule uprawia się przede wszystkim winogrona czerwone, gdyż otrzymywane z nich wina odznaczają się wyjątkową dojrzałością, niemożliwą do osiągnięcia bardziej na południe.

Gleby: żyzne, aluwialne i wulkaniczne.
Klimat: umiarkowany, morski, dość ciepły.

Dolina Malue

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania