Włochy

Loredan Gasparini Della Casa Montello Asolo DOC 2020 Venegazzu Vini

Wenecja Euganejska
Czerwone Wytrawne

Barwa: Głęboki, ciemno czerwony.

Bukiet: Świeże nuty roślinne, delikatne aromaty dymu, czerwonych jagód.

Smak: Smak elegancki i gęsty. Cudowne cuvée dla wyrafinowanej przyjemności picia.

Alkohol: 13,5 %

Cukier resztkowy: 0,91 g/l

Kwasowość: 5,05 g/l

Potencjał starzenia: do 10 lat

Temp. podawania: 18-20 °C

Polecamy do: Średnio dojrzałego sera, terrin, pasztecików.

Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 10%

    Cabernet Francuski – czerwony szczep winorośli właściwej, pochodzący z Francji i uprawiany na całym świecie. Znany przede wszystkim z winnic w regionie Bordeaux i Dolinie Loary, a także jako jeden z rodziców popularnych odmian cabernet sauvignon i merlot.

  • 70%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • 15%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.