Portugalia

Madeira Royal Rich Słodkie, wzmacniane

Madera
Białe Słodkie

Barwa: atrakcyjny, głęboko bursztynowy, połyskliwy i czysty.
Bukiet: bogaty, dojrzały nos z nutą kawy, karmelu, skoncentrowanym aromatem rodzynek i wiśni – bardzo bogata paleta doznań.
Smak: gęste i treściwe; krągły, głęboki, bardzo owocowy, soczysty – poddane troskliwej maturacji w dębowych beczkach.

Alkohol: 17.5 %
Cukier resztkowy: 110 g/l
Kwasowość: 3.45 g/l
Potencjał starzenia: wiekowe
Temp. podawania: 18-20 °C

Polecamy do: deserów; do potraw z czekoladą, kawy, serów; wspaniała jako digestif. Można podać w dużej szklance z lodem i skórką cytryny. Służy także w kuchni dla wzmocnienia sosów. Nie wymaga dekantacji.

Madera dojrzewa w dużych beczkach ustawionych w najcieplejszych i najsuchszych miejscach w winiarni – zazwyczaj bezpośrednio pod nagrzanym słońcem dachem lub w wersji przyspieszonej w podgrzewanych kadziach („estufagen”).

Dojrzewanie w wysokiej temperaturze, tzw. “maderyzacja”, nadaje winu charakteru i niezapomnianego smaku. Madera uważana jest za najbardziej trwałe i długowieczne wino świata. Dzięki różnorodności stylów, można ją dopasować do szerokiej gamy potraw.

Przydatność kulinarna zwiększa długowieczność madery. Po otwarciu butelki smak pozostaje niezmieniony przez kilka miesięcy. Jest to wino „niezniszczalne”, nie tracące swoich właściwości pod wpływem działania czasu. Rzadko kiedy zbierane winogrona są w pełni dojrzałe. Utlenianie zwane procesem „maderyzacji”, nadaje winu charakteru i niezapomnianego smaku. Madera uważana jest za najbardziej trwałe i długowieczne wino świata. Dzięki różnorodności stylów, można ją dopasować do szerokiej gamy potraw. Przydatność kulinarna zwiększa długowieczność madery. Po otwarciu butelki smak pozostaje niezmieniony przez kilka miesięcy. Jest to wino „niezniszczalne”, nie tracące swoich właściwości pod wpływem działania czasu. Rzadko kiedy zbierane winogrona są w pełni dojrzałe. Utlenianie zwane procesem „maderyzacji”, nadaje winu charakteru i niezapomnianego smaku.
Royal Madeira odznacza się wysoką i poddaną ścisłej kontroli jakością.

Gleby: bazalt, gleby wulkaniczne.
Klimat: łagodny, śródziemnomorski, subtropikalny, z cieplejszymi zimami, niż w innych tego klimatu miejscach.

Madera

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania