Hiszpania

Malcaracter Valtoñar 2015

Kastylia i León
Białe Półsłodkie

Barwa: rubinowa, połyskliwa.
Bukiet: dojrzałe, czerwone owoce, wanilia, lukrecja.
Smak: średniej treści, dobrze zbalansowane z miękkimi garbnikami, średnio trwały posmak.
Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego przez okres 12 miesięcy.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 0.04 g/l
Kwasowość: 4.93 g/l
Potencjał starzenia: min. 10 lat
Temp. podawania: 18 °C

Polecamy do: dzika, lechazo – delikatnej jagnięciny mlecznej z rusztu, grillowanej dziczyzny, wołowiny, lekkiej, duszonej wieprzowiny.

Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów “win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.

VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.

Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.

Kastylia i León