Hiszpania

Mather Teresina (Selection De Vinas Viejas 2011 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Intensywny, wiśniowy z błękitnymi refleksami. Znakomicie prezentujący się w kieliszku.

Bukiet: Czekolada, nuta skóry, stajnia rasowych koni arabskich.

Smak: Potężne, cieliste, gęste wino z jedwabistymi taninami. Aromaty leśnych jagód z subtelnym, dymnym rozwijającym się, długotrwałym finiszem.

Alkohol: 14,5 %

Cukier resztkowy: 0,24 g/l

Kwasowość: 4,8 g/l

Potencjał starzenia: Długowieczne

Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do: Krwistej polędwicy z rusztu, dziczyzny i gęsiny, tłustej wołowiny z makaronem, łososia, tuńczyka w maśle i duszonych grzybów , a także sałatek z grillowanymi warzywami z dodatkiem cebuli i czosnku.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Wino z aspiracjami do 100 najciekawszych win świata. Gold medal 2019 Concours International G. Du Monde. Coto Pelayo.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia
  • 30%

    Cariñea – tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadaje gibkości i redukuje taniny.

  • 50%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 20%

    Morenillo – jedyny na świecie szczep, ocalały dzięki uporowi i wierze Josefiny Pinol w jego niezwykły potencjał. Wina z niego powstałe, wysoko cenione są przez najwybitniejszych krytyków winiarskich  – Roberta Parkera oraz Jose Penina.