Hiszpania

Mather Teresina (Selection De Vinas Viejas) 2017 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Intensywny, wiśniowy z błękitnymi refleksami. Znakomicie prezentujący się w kieliszku.
Bukiet: Czekolada, nuta skóry, stajnia rasowych koni arabskich.
Smak: Potężne, cieliste, gęste wino z jedwabistymi taninami. Aromaty leśnych jagód z subtelnym, dymnym rozwijającym się, długotrwałym finiszem.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 0.24 g/l
Kwasowość: 4.8 g/l
Potencjał starzenia: Długowieczne
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do:

Krwistej polędwicy z rusztu, dziczyzny i gęsiny, tłustej wołowiny z makaronem, łososia, tuńczyka w maśle i duszonych grzybów , a także sałatek z grillowanymi warzywami z dodatkiem cebuli i czosnku.

Terra Alta, Katalonia. Region znajduje się na południu Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina.

Winnica Celler Piñol  założona w 1902 roku, leży na wys. 370 m n.p.m.

Gleby: 95% wapienie, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski z wpływem kontynentalnego z małą ilością opadów.
Starzone 24 m-ce w nowych beczułkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Dojrzewanie wina: młodzieńcze 2015; dojrzałe 2019; u szczytu 2020 -2023. Wino długowieczne.ilością opadów

Katalonia
  • 30%

    Cariñena – tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadaje gibkości i redukuje taniny.

  • 50%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 20%

    Morenillo – jedyny na świecie szczep, ocalały dzięki uporowi i wierze Josefiny Pinol w jego niezwykły potencjał. Wina z niego powstałe, wysoko cenione są przez najwybitniejszych krytyków winiarskich  – Roberta Parkera oraz Jose Penina.