Włochy

Merlot Raboso Marca Trevignana 2019 Moro 41 I.G.T. „Moro 41“

Wenecja Euganejska
Czerwone Wytrawne

Barwa: Jasny czerwony z odcieniami fioletu -pełne głębi i wyrazu.
Bukiet: Intensywne, młode, pachnące, nuty czerwonych jagód, truskawek, kwiatów fiołka.
Smak: Świeże, delikatne, lekkie, zrównoważone o przyjemnym posmaku, trwałe.

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 5,22 g/l
Kwasowość: 5,6 g/l
Potencjał starzenia: 8 lat
Temp. podawania: 14-16 °C

Polecamy do:

Doskonałe do wszystkich mięs i serów, kiełbasy, pieczonego królika a także do sumów, węgorzy.

Włochy – Carboncine, region Wenecja Euganejska, prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 50%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.

  • 50%

    Raboso (grono endemiczne) – uprawiane głównie we wsch. części Veneto. Często nazywa się raboso piave, od przepływającej w okolicy nazwy rzeki. Daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu i kwasowości. Nazwa raboso w rodzimym weneckim języku oznacza “zły”, ponieważ gniew jest uczuciem w ustach, gdy wino jest młode. Dawniej było ulubionym winem weneckich żeglarzy, doskonale odpornym na starzenie i transport. Winorośl dojrzewa dość późno, dając dobre plony o wysokiej odporności na choroby grzybowe. W pełnej dojrzałości raboso  tworzy jedne z wielkich weneckich win. Paruje się perfekcyjnie z dziczyzną, czerwonym i grillowanym mięsem, oraz dojrzałymi serami.