Hiszpania

Monte Odina Victoria Gewürztraminer 2016

Aragonia
Białe Słodkie

Barwa: słomkowo żółty z zielonymi refleksami.
Bukiet: muszkat, pąki kwiatów, kwiaty polne, kwiecie traw, suszone owoce.
Smak: krągły, lekki, owocowy; aromatyczne niuanse, sporo słodyczy z typowym spektrum aromatów

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 60-80 g/l
Kwasowość: 4.8 g/l
Potencjał starzenia: 2-3 lat
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do: perfekcyjne do sera koziego z miodem i płatkami migdałów, ale także do dobrych, lekkich cygar.

DO SOMONTANO (nazwa: „u stóp gór”), leży w Aragonii, u stóp Pirenejów po północnej stronie rzeki Ebro.

Pasma górskie Sierra de Salinas i Sierra de Guara opadając łagodnie ku południowi osłaniają od północnych wiatrów tereny idealnie nadające się pod uprawę winorośli.

Uprawy rozpościerają się na ponad 4 tys. ha. Wprawdzie wino powstawało już w II w. p.n.e., prawdziwe winiarstwo zaczęło się tu dopiero w 1984 r. kiedy Somontano uzyskało status apelacji Denominación de Origen. Tradycyjnie uprawiane w regionie odmiany moristell i parraleta nie są dziś zbyt cenione przez winiarzy. Główne uprawy zajmują garnacha i tempranillo, oraz  międzynarodowe odmiany – cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, shiraz, chardonnay i gewürztraminer i inne.

Gleby: wapienne, piaszczyste i żwirowe.
Klimat: zimy chłodne, lata gorące, łagodzone przez chłodne powietrze znad Piernejów.

Aragonia