Hiszpania

Negón Tinto Bodega Nergon González 2012 2016 Decanter World Wine Awards – 95 points

Kastylia i León
Czerwone Wytrawne

Barwa: fiołkowy, mieniący się granatem.
Bukiet: świeżo palonej kawy, toffi, ustępujący miejsca świeżym czerwonym owocom i fiołkom na tle przypraw – pieprzu i goździków.
Smak: kremowy, delikatny, ziarnisty z krągłymi taninami; doskonale złożone i eleganckie.
Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego przez okres 24 miesięcy.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 0.36 g/l
Kwasowość: 5.16 g/l
Potencjał starzenia: min. 10 lat
Temp. podawania: 16-18  °C
Wskazane napowietrzenie.

Polecamy do:

szlachetnych mięs –wołowiny, jagnięciny z grilla, a także ryb i średnio starzonych steków. Dla miłośników win naturalnych.

Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów ” win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León.

Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero.

Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskimich nocą stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej  winnicy Vega Sicilia

Bodega Nergon González – zainspirowana mitologią egipską (Izyda i Ozyrys) rodzina Gonzales (Bodega Negon) utożsamia swe wina z pełnym pasji wsłuchiwaniem się w naturę.

Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.

Kastylia i León
  • 33%

    Albillo – lub albillo Real – autochtoniczna hiszpańska biała odmiana winorośli. Rośnie głównie w regionie Ribera del Duero, skąd pochodzi. Owoce są w neutralnych smakach o lekkim zapachu perfum, z mineralna nuta. Wysoki poziom glicerolu nadaje gładkości winom. Czasami jest dodawana do czerwonych win w celu wzbogacenia aromatami. Wina mogą abyc przechowywane przez pewien czas, ale wiecej korzyści przynosi gdy miesza się z innymi odmianami.

  • 33%

    Grenache , Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 33%

    Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności  powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania