Hiszpania

Nuestra Seńora del Portal Garnatxa Blanca D.O. 2019 Celler Piñol

Katalonia
Białe Wytrawne

Barwa: Jasno – słomkowy z zielonymi refleksami.
Bukiet: Mocne skojarzenia owoców tropikalnych: ananas, banan, gruszka oraz chińskie liczi.
Smak: Gładkie, soczyste, o idealnie zrównoważonej kwasowości. Długotrwałe nuty białej róży i polnych ziół.

Alkohol: 14.0 %
Cukier resztkowy: 0.12 g/l
Kwasowość: 5.95 g/l
Potencjał starzenia: max do 2021
Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do:

Szerokiej gamy owoców morza, świeżych ryb, ostryg i makaronów.

Terra Alta, Katalonia. Region znajduje się na południu Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina.

Winnica Celler Piñol  założona w 1902 roku, leży na wys. 370 m n.p.m.

Gleby: 95% wapienie, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski z wpływem kontynentalnego z małą ilością opadów.
Starzone 24 m-ce w nowych beczułkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Dojrzewanie wina: młodzieńcze 2015; dojrzałe 2019; u szczytu 2020 -2023. Wino długowieczne.ilością opadów

Katalonia
  • 85%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 5%

    Maccabeo – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.

  • 5%

    Sauvignon Blanc – pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Poully Fume. Sauvignon Blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoja popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie wiwifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali  szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina.  Szczególnie prym tu wiodą Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się tez określenia Fume Blanc. Synonimem  jest również muskat-sylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach.  Charakterystyczne dla sauvignon Blanc jest  wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców(jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon , ananas, papryka). Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode.

  • 5%

    VIOGNIER – główna atrakcja tej odmiany jest bogaty i złożony bukiet, w którym odnaleźć można aromaty dojrzałych moreli, kwiatów pomarańczy i akacji. Jest tez wiele innych owocowych aromatów takich jak: mango, ananasy, kiwi. Viognier trzeba pic młode.  Wyjątkowe połączenie intensywnych bogatych aromatów, cielistość, ekstrakt i niekiedy wręcz kremowa faktura decyduje o wyjątkowej atrakcyjności viognier.