Włochy

OLTREME IGT SALENTO 2018 Tenute Rubino

Apulia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Intensywny rubinowo-czerwony z filetowymi refleksami.
Bukiet: Przypomina świeże nuty czerwonych owoców takich jak wiśnia, granat, malina i dojrzała śliwka.
Smak: Soczyste, mineralne i okrągłe z niezwykle przyjemne taniny.

Alkohol: 13,5 %
Cukier resztkowy: 8,1 g/l
Kwasowość: 7,1 g/l
Potencjał starzenia:
Temp. podawania: 15-18°C

Polecamy do:

Doskonale komponuje się z warzywami , makaronami w sosie pomidorowym, risotto z sosem grzybowym jak również z wędlinami, serami i daniami z grilla.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia
  • 100%

    SUSUMANIELLO – jest Malo znanym endemicznym  szczepem a Apulli na południu Włoch. Od dawien dawna uprawiany jest prawie wyłącznie w Salento, w niewielkiej liczbie winnic w okolicy Brindisi. Zaliczany jest do najrzadziej występujących winogron na świecie.  Winogrona susumaniello SA używane do produkcji win czerwonych i różowych – czasem same SA winifikowane, ale częściej łączone z negroamaro i primitivo. Klasyczne czerwone wino ma głęboki rubinowy odcień i aromat czerwonych jagód i śliwek. Bogatsze, bardziej skoncentrowane wina ukazują pikantne, pieprzne aromaty ciemnej czekolady. Cecha charakterystyczna winorośli jest niezwykle głęboka, bardzo ciemna barwa.