Francja

Pineau Des Charente red APC Raymond Bossis Zachodnie wybrzeże Francji – Poitou Charantes.

Pineau de Charentes
Czerwone Słodkie

Barwa: Ciemny rubinowo czerwony.
Bukiet: Aromaty kwiatów, szlachetnych winogron i najlepszego starego koniaku.winogron i najlepszego starego koniaku.
Smak: Nuta świeżych winogron i brzoskwiń. Wyśmienite wino.

Alkohol: 17 %
Cukier resztkowy: 146 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: lekko schłochodzone

Polecamy do:

Polecany jako aperitif, kieliszek-dwa między posiłkami ożywi i pobudzi siły drzemiące w naszym organizmie oraz do deserów czekoladowych.

Pineau de Charentes – napój alkoholowy, otrzymywany z soku winogronowego, mieszanego w odpowiedniej proporcji z koniakiem i następnie leżakowany przez min. 14 m-cy (różowy) lub 18 m-cy (biały), w tym leżakowany w beczkach dębowych min. 8 m-cy. Mieszanie koniaku z niesfermentowanym sokiem winogronowym ma na celu niedopuszczenie do fermentacji tego soku i zachowanie jak największej ilości witamin, cukrów i innych cennych składników naturalnych

Pineau des Charentes jest z tego powodu słodsze niż typowe wino, zawiera przeważnie 17% alkoholu i występuje w dwóch odmianach: białej i różowej (często mylnie nazywane czerwonym Pineau).

Leżakuje min. 2 lata w beczkach z drewna dębowego Limousin. Specjalna komisja przyznaje pieczęć (na kapslu) oznaczającą, że Pineau odpowiada w smaku i jakości przepisowym wymaganiom.

Gleby: zróżnicowane, z przewagą gliny i wapienia, a także piasku w obszarach przybrzeżnych, takich jak Ile de Ré i Ile d’Oléron.
Klimat: morski; słoneczny. Dzięki bliskości Atlantyku zimy są łagodne i wilgotne, a lata nie są nadmiernie gorące. Chmury pomagają utrzymać wilgotność morskiej bryzy, dając czas na dojrzewanie winogronx.

Pineau de Charentes
  • 30%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • 70%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.