Włochy

Primitivo di Manduria DOP Reserva 2013 Vini Calitro, prow. Taranto; Puglia

Apulia
Białe Półsłodkie

Barwa: rubinowa.
Bukiet: dojrzałe wiśnie i czereśnie z nutkami lukrecji i czerwonej papryki.
Smak: idealna równowaga alkoholu i kwasowości. W ustach miękkie, słodkie, lekko pikantne, zrównoważone z trwałym wykończeniem.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 14.2 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 18-20 °C

Polecamy do: serów, wędlin, wyszukanych dań z makaronu, grillowanych mięs, dziczyzny, kiełbasek.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany typowymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: piaszczyste i wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski z łagodną zimą i bardzo gorącym latem. Przez wiele miesięcy wieje scirocco – ciepły i wilgotny wiatr z Afryki, a czasem tramontana – zimny i suchy wiatr z Bałkanów.

Apulia