Hiszpania

Raig de Raim 2018 D.O. Garnatxa Blanca Celler Piñol

Katalonia
Białe Wytrawne

Barwa: Jasnozłoty.
Bukiet: Kwiatowe nuty i aromatyczne zioła z niewielkimi wzniesieniami, które przypominają typowe aromaty.
Smak: Gładki, świeży z perfekcyjnie zrównoważoną kwasowością.

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 0.24 g/l
Kwasowość: 5.95 g/l
Potencjał starzenia: doj. 2024
Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do:

Owoców morza, ryb, ostryg i makaronów.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Wino z aspiracjami do 100 najciekawszych win świata. Gold medal 2019 Concours International G. Du Monde. Coto Pelayo.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia