Hiszpania

Rodiles Vedinica Selectionada Reserva 2005 La Rioja

Rioja
Czerwone Wytrawne

Barwa: nasycona, purpurowa z rubinowymi refleksami.
Bukiet: lekko stonowany, po napowietrzeniu aromat wanilii, cynamonu z akcentem balsamicznym.
Smak: krągłe, pełne, dobrze zbudowane, z subtelną słodyczą, aksamitne i soczyste.
Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres 16 miesięcy.

Alkohol: 15 %
Cukier resztkowy: 2,8 g/l
Kwasowość: 5,7 g/l
Potencjał starzenia: 15 lat
Temp. podawania: 17-18 °C
Wskazane napowietrzenie.

Polecamy do: cielęciny i wołowiny z rusztu, dzika, jagnięciny, pomidorów, trufli, parmezanu, owczych a także twardych, dojrzałych serów.

DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).
Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze. 75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe).

Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc. Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.

Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.

Rioja

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania