Hiszpania

Sherry Amontillado „Piconera” Bodegas Las Urtas „Jeśli penicylina potrafi leczyć chorych, to hiszpańska sherry przywraca życie umarłym.” – Aleksander Fleming

Andaluzja
Białe Półwytrawne

Barwa: jasny, złotożółty.
Bukiet: suszone owoce, cytrusy, miód.
Smak: subtelnie zaznaczona kwasowość, ciepłe, delikatnie słodka dojrzałość, nuty migdałowe i dębowe.

Alkohol: 17 %
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 8-12 °C

Polecamy do: oliwek, migdałów, orzechów, tapas, szynki z białym pieczywem, twardych, dojrzałych serów, kaparów a także jako idealny aperitif.

Fino (hiszp. wytworny) – najbardziej wytrawna i jasna ze wszystkich rodzajów sherry.

Prawdziwe fino, przygotowane z doskonałym wyczuciem wino jest niebywale żywym i znakomitym połączeniem wina i drewna. Zarazem jest najbardziej wyszukanym sherry.

Pełne wyrazu i wdzięku, dość szybko jednak tracą swoje walory dlatego przeznaczone są do szybkiego spożywania. Powinno się je wypić w kilka godzin po otwarciu butelki.

Sherry fino jest wzmacniane mieszkanką pół na pół starszego sherry i destylatu winnego do mocy 15 – 15,5% alk. Potem jest umieszczane w 500 l beczkach, wypełnionych w 5/6 objętości. W beczkach przechodzi proces biologicznego dojrzewania en flor. Tworzy się swoisty, cienki kożuch na bazie drożdży zwany kwiatem winnym. Chroni on przed utlenieniem i bakteriami octowymi. Sherry fino nabiera charakterystycznych dla regionu Jerez cech aromatyczno-smakowych. Na tym etapie sherry bywa dodawane do criadera, czyli młodego wina rezerwowego i trafia do Solery – dalszego procesu starzenia trwającego min. 3 lata.

Amontillado – jeżeli z jakichś powodów kożuch flor zniknie, wtedy wino przeznacza się do produkcji bardziej złożonego wina amontillado. Alkoholizuje się je do 18% i poddaje dalszemu dojrzewaniu metodą solera przez kolejne 5 lat (razem min. 8 lat). W wyniku oksydacji jego barwa staje się ciemniejsza, zapach zaś  nabiera aromatów orzechowych.

Andaluzja