Hiszpania

Sherry Fino „Piconera” Bodegas Las Urtas „Jeśli penicylina potrafi leczyć chorych, to hiszpańska sherry przywraca życie umarłym.” – Aleksander Fleming

Andaluzja
Białe Wytrawne

Barwa: jasny, złotożółty.
Bukiet: suszone owoce, cytrusy, cedr.
Smak: pełne, owocowe z długim, mineralnym zakończeniem.

Alkohol: 15.5 %
Potencjał starzenia: kilka lat
Temp. podawania: 8-12 °C

Polecamy do: oliwek, migdałów, orzechów, langusty, tapas, szynki z białym pieczywem, kaparów a także jako idealny aperitif.

Fino (hiszp. wytworny) – najbardziej wytrawna i jasna ze wszystkich rodzajów sherry.

Prawdziwe fino, przygotowane z doskonałym wyczuciem wino jest niebywale żywym i znakomitym połączeniem wina i drewna. Zarazem jest najbardziej wyszukanym sherry.

Pełne wyrazu i wdzięku, dość szybko jednak tracą swoje walory dlatego przeznaczone są do szybkiego spożywania. Powinno się je wypić w kilka godzin po otwarciu butelki.

Sherry fino jest wzmacniane mieszkanką pół na pół starszego sherry i destylatu winnego do mocy 15 – 15,5% alk. Potem jest umieszczane w 500 l beczkach, wypełnionych w 5/6 objętości. W beczkach przechodzi proces biologicznego dojrzewania en flor. Tworzy się swoisty, cienki kożuch na bazie drożdży zwany kwiatem winnym. Chroni on przed utlenieniem i bakteriami octowymi. Sherry fino nabiera charakterystycznych dla regionu Jerez cech aromatyczno-smakowych. Na tym etapie sherry bywa dodawane do criadera, czyli młodego wina rezerwowego i trafia do Solery – dalszego procesu starzenia trwającego min. 3 lata.

Leżakowanie nie przynosi żadnych korzyści. Sherry można pić natychmiast po zabutelkowaniu.

Sherry fino produkowane we wsch. części okręgu, w okolicach portu Sanlucar de Barrameda nazywane jest manzanilla. Jest żywa, odświeżająca, lżejsza, b. wytrawna i trafia do butelek przy 15% alk.  Przejawia delikatną słoną nutkę. To wspaniały towarzysz kuchni nadmorskiej.

Andaluzja