Nowa zelandia

Sliding Hill Sauvignon Blanc 2017 Winnica Auntsfield Estate

Marlborough
Białe Wytrawne

Barwa: słomkowa.
Bukiet: ograniczona do 12 hektolitrów na hektar produkcja pozwala uzyskać niezwykle silny zapach egzotycznych owoców takich jak agrest, marakuja oraz cytrusy i świeżo skoszona trawa, z których słynie sauvignon Blanc.
Smak: niezwykle gładkie, pozostawiające na podniebieniu lekki limonkowy posmak.

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 1.2 g/l
Kwasowość: 3.15 g/l
Potencjał starzenia: 5 lat
Temp. podawania: 12-14 °C

Polecamy do: wino to pozwoli celebrować niezwykłe okazje, jako dopełnienie dań rybnych, owoców morza lub białego mięsa.

Nowa Zelandia jest najbardziej na południe wysuniętym krajem winiarskim świata. Jest to zarazem miejsce na ziemi, w którym występuje najwięcej dni słonecznych w roku: > 300.

Marlborough – najważniejszy region winiarski Nowej Zelandii.

Mimo, iż winorośl zaczęto uprawiać na Wyspie Północnej, to w latach 90-tych XX w., światową popularność zyskały wina powstałe z sauvignon blanc na Południowej Wyspie w regionie Marlborough. Piaszczyste tereny na łupkowym podłożu okazały się najlepszym siedliskiem winnic ze względu na dobry drenaż i ubogą glebę, która sprzyja niskim zbiorom i lepszej koncentracji aromatów.

Gleby: o dobrym drenażu, piaszczyste: iły, żwir i łupki.
Klimat: umiarkowany, morski z wpływem prądów arktycznych. Powolne dojrzewanie pozwala uzyskać wybitnie owocowy charakter win, a duże różnice temperatur między dniem i nocą zachować kwasowość.

Marlborough