Hiszpania

Solarce Casa la rad Blanco D.O.C 2017

Rioja
Białe Wytrawne

Barwa: Biały z żółtym zabarwieniem.
Bukiet: Eleganckie aromaty białych kwiatów i białych owoców.
Smak: W ustach świeże o dużej objętości, bardzo dobrze zbalansowane z długim posmakiem.

Alkohol: 13,5 %
Cukier resztkowy: 1,9 g/l
Kwasowość: 5,43 g/l
Potencjał starzenia: 12-14 lat
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do:

Dań rybnych, ostryg, makaronu, ryżu i sushi.

DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).
Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze. 75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe).

Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc. Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.

Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.

Rioja
  • 60%

    Chardonnay – „królewskie grono”,  którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.

  • 10%

    Malvasia – to wiekowa winorośl uprawiana dawniej w regionie śródziemnomorskim, na Balearach, Wyspach Kanaryjskich i na Maderze, a obecnie w wielu regionach świata. Uważa, że rodzina malvasia ma starożytne pochodzenie, najprawdopodobniej z Krety w Grecji. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od Monemvasia – średniowiecznej, bizantyjskiej fortecy na wybrzeżu Laconia, znanej po włosku jako „Malvasia”; portu będącego centrum handlowym dla wina produkowanego na wschodnim Peloponezie. W średniowieczu Wenecjanie stali się tak płodni w handlu winem Malvasia, że kupieckie sklepy z winami w Wenecji były znane jako malvasie. Malmsey było jednym z trzech głównych win eksportowanych z Grecji w średniowieczu. W przeszłości nazwy Malvasia, Malvazia i Malmsey były używane zamiennie dla win opartych na szczepie malvasia; jednak w nowoczesnej enologii „Malmsey” jest obecnie używane prawie wyłącznie do słodkiej odmiany Madeiry. Z malvasii powstają białe wina deserowe i wzmacniane lub są kupażem takich win jak Vin Santo. W młodości wino Malvasia jest krągłe, tłuste, z ciężkim ciałem i ma miękką teksturę. Charakterystyczne aromaty to brzoskwinie, morele i białe porzeczki. Malvasię szczególnie upodobał sobie reformator Martin Luther. W końcu XV w. wina należały do najdroższych.

  • 30%

    Viura – (macabeo) biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji.

    Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter.

    Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie. Tradycyjnie viura była dodawana do czerwonych win Rioja, ale ten zwyczaj zanika.