Niemcy

St. Johanner Abtey Bacchus Spätlese 2018 E. Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: ciemny żółty.
Bukiet: dominująca gruszka, wyczuwalna skórka z pieczonego jabłka, nuty ziołowe.
Smak: pełny, soczyście owocowy.

Alkohol: 9 %
Cukier resztkowy: 60 g/l
Kwasowość: 5,4 g/l
Potencjał starzenia: 20 lata
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do: letnich sałat, koktajlu z krewetek, owczych serów, ostrych potraw kuchni azjatyckiej oraz delektowania się bez jedzenia w upalne, letnie dni.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), ze słynnej winnicy w Oppenheim nad Renem. Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska