Niemcy

St. Johanner Abtey Bacchus Spätlese 2018 E. Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: ciemny żółty.
Bukiet: dominująca gruszka, wyczuwalna skórka z pieczonego jabłka, nuty ziołowe.
Smak: pełny, soczyście owocowy.

Alkohol: 9 %
Cukier resztkowy: 60 g/l
Kwasowość: 5,4 g/l
Potencjał starzenia: 20 lata
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do:

letnich sałat, koktajlu z krewetek, owczych serów, ostrych potraw kuchni azjatyckiej oraz delektowania się bez jedzenia w upalne, letnie dni.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), ze słynnej winnicy w Oppenheim nad Renem. Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 50%

    Bacchus: wyhodowany w 1933 r. w Niemczech przez Petera Morio jako krzyżówka (silvaner x riesling) x müller thurgau. Szczep ten lubi chłodniejsze klimaty, dojrzewając szybko i osiągając wystarczający poziom cukru. Gdy grona dojrzeją w pełni, cechują się tłustym, muszkatowym smakiem jeśli nie, aromaty są trawiaste, przywołujące zapach bzu. Największe uprawy znajdują się w Niemczech (2,3 tys. ha) – w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Frankonii i Nahe. Mniejsze nasadzenia ma Wielka Brytania i Kanada.

    Z bacchusa powstają jasnożółte wina w wersjach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe bogate w ekstrakt wina, pachną owocami tropikalnymi i cytrusowymi. Bacchus najlepiej smakuje młody, szczególnie latem. Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlese pasują do owoców morza, wyrazistych ryb morskich, makaronów, jagnięciny, młodej dziczyzny i dzikiego ptactwa, a także do dojrzałych miękkich serów. Deserowe wina klasy Spätlese bądź szlachetnie Auslese pasują do tłustych serów pleśniowych oraz do deserów z miodem, migdałami lub marcepanem.

  • 50%

    Spätlese(dosłownie: „późny zbiór”) jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co ​​najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania