Hiszpania

Vina Orosina DO Terra Alta 2016 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Półwytrawne

Barwa: rubin z fioletowymi odcieniami.
Bukiet: dojrzałe aromaty owoców leśnych, głównie jeżyn. Bukiet wyraźny potrzebuje sporo powietrza.
Smak: świeże, lekkie z  harmonijną taniną.
Wino dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu przez okres 6 miesięcy.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 10.4 g/l
Kwasowość: 4.9 g/l
Potencjał starzenia: 5 lat
Temp. podawania: 15-18 °C

Polecamy do: tapas, kaczki z żurawiną, wołowiny ze śliwką, czerwonego mięsa w sosach, gulaszu z jagnięciny; świetny kompan bankietów i innych uroczystości. Wino dla każdego!

Terra Alta, Katalonia. Region znajduje się na południu Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia