Hiszpania

Vina Orosina DO Terra Alta 2017 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Półwytrawne

Barwa: rubin z fioletowymi odcieniami.
Bukiet: dojrzałe aromaty owoców leśnych, głównie jeżyn. Bukiet wyraźny potrzebuje sporo powietrza.
Smak: świeże, lekkie z  harmonijną taniną.
Wino dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu przez okres 6 miesięcy.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 10.4 g/l
Kwasowość: 4.9 g/l
Potencjał starzenia: 5 lat
Temp. podawania: 15-18 °C

Polecamy do:

tapas, kaczki z żurawiną, wołowiny ze śliwką, czerwonego mięsa w sosach, gulaszu z jagnięciny; świetny kompan bankietów i innych uroczystości. Wino dla każdego!

Terra Alta, Katalonia. Region znajduje się na południu Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia
  • Carignan  (carinena)  – tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.

  • Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.