Hiszpania

Vino Ecologico Organic Wine La Mona Blanco Moscatel Semidulce

La Mancha
Białe Półsłodkie

Barwa: Delikatnie żółty.
Bukiet: Aromat kwiatów i winogron. Muszkat, cynamon i goździki – bardzo aromatyczne.
Smak: Kremowy, skoncentrowany, ale lekki i szeroki, delikatny i zmysłowy.

Alkohol: 12.0 %
Cukier resztkowy: 35.0 g/l
Kwasowość: 5.6 g/l
Potencjał starzenia: 4-5 lat
Temp. podawania: 7-9 °C

Polecamy do:

Owoców morza, ryb, grillowanych warzyw, świeżych owoców i deserów.

La Mancha. region historyczno-geograficzny w Hiszpanii, wchodzący w skład wspólnoty autonomicznej Kastylia-La Mancha. Znajduje się na południe od Madrytu i obejmuje pięć hiszpańskich prowincji.

Nazwa regionu pochodzi od arabskiego ma–ansha, co oznacza brak wody.

  • 100%

    Muscat  – najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat  win).