Hiszpania

Vino Ecologico Organic Wine La Mona Blanco Moscatel Semidulce

La Mancha
Białe Półsłodkie

Barwa: Delikatnie żółty.

Bukiet: Aromat kwiatów i winogron. Muszkat, cynamon i goździki – bardzo aromatyczne.

Smak: Kremowy, skoncentrowany, ale lekki i szeroki, delikatny i zmysłowy.

Alkohol: 12,5 %

Cukier resztkowy: 35,0 g/l

Kwasowość: 5,6 g/l

Potencjał starzenia: 4-5 lat

Temp. podawania: 7-9 °C

Polecamy do: Owoców morza, ryb, grillowanych warzyw, świeżych owoców i deserów.

La Mancha. region historyczno-geograficzny w Hiszpanii, wchodzący w skład wspólnoty autonomicznej Kastylia-La Mancha. Znajduje się na południe od Madrytu i obejmuje pięć hiszpańskich prowincji.

Nazwa regionu pochodzi od arabskiego ma–ansha, co oznacza brak wody.

  • 100%

    Muscat  – najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat  win).