Niemcy

Westhofener Bergkloster Bacchus 2018 E. Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Białe Półsłodkie

Barwa: słomkowo seledynowy.
Bukiet: cytrusy, trawa cytrynowa, zielone truskawki, śliwka renkloda.
Smak: lekki, z subtelną nutą gałki muszkatołowej i przyjemną resztkową słodyczą. Połączenie delikatnej słodyczy, mineralności i delikatnej kwasowości – idealny balans !!!.

Alkohol: 9-11 %
Cukier resztkowy: 37,4 g/l
Kwasowość: 5,4 g/l
Potencjał starzenia: 4 lata
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do: letnich sałat, koktajlu z krewetek, owczych serów, ostrych potraw kuchni azjatyckiej oraz delektowania się bez jedzenia w upalne, letnie dni.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), ze słynnej winnicy w Oppenheim nad Renem. Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska