Niemcy

Windesheimer Schlosskapelle Riesling Auslese trocken 2016

Hesja Nadreńska
Białe Wytrawne

Barwa: jasna, złoto żółta.
Bukiet: intensywny, bogaty aromat owoców pestkowych, białej brzoskwini, płatków róży.
Smak: mocny, soczysty o wyraźnej owocowej kwasowości z subtelnymi nutami, utrzymujący się na podniebieniu z długotrwałym owocowym wykończeniem.

Alkohol: 12 %
Cukier resztkowy: 5.3 g/l
Kwasowość: 6.7 g/l
Potencjał starzenia: min. 10 lat
Temp. podawania: 8-12 °C

Polecamy do: Nordhessische Bratwurst (lokalna kiełbasa), mule z Morza Północnego, pikantnych zup, gęsi, kaczki w pomarańczach, schabowego, potraw z curry, imbiru, cytryny, makaronów z łososiem, wędzonych ryb (węgorza), pstrąga.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska). Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”.

Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Rieslingi tego regionu uważane są po Mozoli za najlepsze na świecie. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. 1/3 winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Oppenheim nad Renem, region południowo-zachodni.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska