-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.