Współpracujące winnice

Od blisko 30 lat dostarczamy dobre, bardzo dobre i znakomite wina na polskie stoły. Miłość do wina jest mocno zakorzeniona w naszej tradycji, a Polacy są prawdziwymi smakoszami win. Dbamy o to, starannie dobierając ofertę, organizując degustacje i warsztaty z doświadczonymi sommelierami. Rekomendujemy znakomite wina nadreńskie Jakob Gerhardt, ale nie ograniczamy się tylko do naszej winnicy, oferujemy też wina najlepszych światowych producentów. Nasze wina mają jedną wspólną cechę - są starannie wybrane, często niepowtarzalne, wyjątkowe.

Celler PiñolHISZPANIA, 43 786 Batea, Terra Alta

Celler Piñol to rodzinna winnica z siedzibą w średniowiecznej wiosce Batea (DO Terra Alta) w Hiszpanii. Zajmujemy się produkcją win wytwarzanych z ekologicznych winogron pochodzących z naszego regionu. Przygotowanie naszych win odbywa się po szczegółowej kontroli dojrzewania, która uwzględnia mikroklimaty każdej z winnic. Osobiście gwarantujemy, że nasze wina posiadają niesamowitą ekspresję, osobowość oraz złożony aromat i smak.
Pasja, entuzjazm i miłość do naszych winnic i zawodu sprawiły, że nasze wina stały się wyjątkowym i znanym produktem na całym świecie. Wina te, wyróżnione od 90 do 95 punktów dla Roberta Parkera oraz wybrane do najlepszych przewodników (między innymi Tanzer i Jancis Robinson) sprawiły, że nasza piwnica jest uważana za jedną z najbardziej prestiżowych i wpływowych w regionie.
Pracujemy głównie z odmianami autochtonicznymi (Samsó, Garnatxa Negra, Garnatxa Blanca i Morenillo) zapewniając idealne połączenie technologii i tradycji. Morenillo jest jedyną autochtoniczną odmianą Terra Alta. W Celler Piñol odzyskaliśmy go i przywróciliśmy jego znaczenie, wartość i szacunek, na jaki zasługuje.

Cellier des DemoisellesFRANCJA, 11220 St Laurent de la Cabrerisse

Cellier des Demoiselles to winiarnia, która została utworzona w 1914 roku, tuż przed wybuchem I wojny światowej. Nazwa jest hołdem dla młodych kobiet ze wsi, które pod nieobecność swoich mężczyzn dbały i opiekowały się naszymi winami i naszą ziemią. Dzisiaj, na pamiątkę tamtych wydarzeń ich wizerunek jest uwieczniony na butelkach.
St Laurent Cabrerisse jest dogodnie usytuowany między średniowiecznym miastem Carcassonne i Narbonne - miastem z katedrą i plażami. Nasza miejscowość, ze względu na swoją lokalizację, nosi pseudonim "wysokie bramy Corbières”
Winnice Saint Laurent Cabrerisse stanowią część ziem Boutenac. Ciepły i suchy klimat sprzyja uprawie winogron, a jego południowo – wschodnia ekspozycja zapewnia idealne warunki do dojrzewania.

Le CalendreWŁOCHY, 37029 San Floriano di San Pietro in Cariano, Verona

Le Calendre - historia naszej rodziny zawsze była związana z ziemią i naturą. Wywodzimy się z pobliskich Gór Lessini, gdzie głównie zajmowaliśmy się hodowlą bydła oraz produkcją masła i sera. W 1904 roku nasi przodkowie kupili ziemię w Valpolicella - uprawiano tam nie tylko winorośl, ale także, jak to było w zwyczaju w tym okresie, kukurydze, pszenice, czereśnie i drzewa oliwne. Troska o ziemię jest częścią naszego codziennego życia. Ta wrażliwość jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Z czasem nasza firma, podobnie jak i cała okolica, wyspecjalizowała się w uprawie winogron i w produkcji wina.

Dziś z dumą dbamy i nadzorujemy wszystkie etapy łańcucha produkcyjnego, od winnicy po butelkę, przykładając najwyższą wagę do każdego szczegółu. Musimy zwracać uwagę na sygnały, które Natura daje tym, którzy gotowi są jej słuchać – to gwarancja najwyższej jakości i doskonałości naszych win!!!

Tenuta SantomeWŁOCHY, 31056 Biancade-Roncade

Tenuta Santome: Wszystko zaczęło się od dziadka, Antonio, eksperta od winnic i wielkiego entuzjasty wina. W latach 70-tych jego syn Armando, kontynuował tradycję kupując kolejne 30 hektarów żyznej ziemi w obszarze "Grave di Papadopoli". Jego synowie Alan (winiarz) i William (księgowy) także poszli tą drogą i w 1999 roku zakupili wspaniałą farmę wina Santomè. Obecnie posiadamy 60 hektarów winnic, a wino jest wytwarzane i sprzedawane w nowej siedzibie w Biancade (Treviso). Winiarnia stawiana jest za wzór, szczególnie biorąc pod uwagę nowoczesne winnice z gęstym systemem roślinnym, ścisłą selekcję gron i stosowanie innowacyjnych systemów winifikacji.

Nasza winiarnia o powierzchni 1.000 m2 działa od sierpnia 2010 r. Obejmuje ona dwa odrębne obszary, które są kontrolowane klimatycznie zgodnie z różnymi wymaganiami dotyczącymi temperatury i wilgotności. 300 m2 przeznaczone jest na przechowywanie wina w butelkach gotowych do wysyłki. Temperatura w tej części magazynu jest stała i wynosi około 18°C przy wilgotności równej 55%. Są to optymalne warunki przechowywania win w butelce przed wystawieniem na sprzedaż. Kolejne 700 m2 przeznaczone jest na starzenie i dojrzewanie naszych win w drewnianych beczkach o różnych wymiarach. Temperatura w tym kontrolowanym środowisku jest stała przez cały rok i wynosi 20°C i 70% wilgotności. Są to doskonałe warunki do starzenia się wina.

Tenute RubinoWŁOCHY, 72100 – Brindisi

Początek Tenute Rubino przypada na lata 80-te. Pomysłodawcą był Tommaso Rubino, mocno wierzący w potencjał Salento. Jego głównym celem była uprawa winorośli najwyższej jakości i w najlepszym wydaniu. W 1999 roku jego syn Luigi wraz z żoną Rominą Leopardi założyli markę Tenute Rubino. Siedziba firmy znajduje się w Brindisi, a pierwszym krokiem było uruchomienie nowej winnicy. Od tego czasu zostało wdrożonych wiele innowacji zarówno w procesie produkcyjnym, jak i w organizacji firmy.

Salento to fascynująca kraina. Słońce rządzi krajobrazem składającym się z oliwek, winorośli i morza. Winorośle znalazły tu idealne, wręcz doskonałe środowisko. Tenute Rubino korzysta z tego rzadkiego dziedzictwa przyrody z siłą i poczuciem przynależności. Produkuje wina z jednej strony ściśle związane z tradycją, z drugiej strony zaś koncentruje się na innowacjach.

Nasze dziedzictwo to przede wszystkim historyczne odmiany z Salento: Negroamaro, Primitivo, Susumaniello i Malvasia. Tenute Rubino zawsze uprawiało swoje ziemie z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Vinedos de AlfaroHISZPANIA, 26559 Aldenueva de Ebro, La Rioja

Vinedos de Alfaro – naszą przygodę zaczęliśmy od zakupu ziemi w obszarze Aldeanueva i usunięcia zbóż, które zostały posadzone na polach winorośli. Winiarnia nazywa się Viñedos de Alfaro, ponieważ większość winnic znajduje się w gminie Alfaro. Obszar Aldeanueva - Alfaro, gdzie znajdują się winiarnie, leży w sercu obszaru Rioja Baja, w dolinie rzeki Ebro. Jest to najbardziej wysunięta na południe część regionu Rioja. Nasze winnice znajdują się na wysokości od 300 do 650 metrów nad poziomem morza. Panuje tu bardzo specyficzny klimat, w którym dominuje wpływ Morza Śródziemnego, choć istnieją również okresy o niewielkim wpływie atlantyckim, przeplatane takimi, w których panuje klimat kontynentalny.

Ta kombinacja tworzy ekstremalny klimat, który dyktuje i określa, jakie grona mogą tam być uprawiane. Występuje tu dość łagodny klimat, z wyjątkiem okresu od grudnia do marca, w którym niskie temperatury w połączeniu z silnymi wiatrami powodują mroźne zimy. Lata są gorące, a roczne opady wynoszą około 400 l/m2. To sprawia, że woda jest towarem deficytowym i bezpośrednio wpływa na sposób uprawy winorośli. Winorośl rośnie na glebach aluwialnych i glinowo-żelaznych, chociaż istnieją też gleby glinowo-wapienne. Są ubogie w materię organiczną i lekko zasadowe - zazwyczaj składają się z kamyków, mułu i glin. Winnice mają gęstość 3200 roślin na hektar. Nasza całkowita produkcja czerwonych i białych winogron wynosi około 700 000 kg rocznie.

RömerhofNIEMCY, 54340 Riol / Mosel

Römerhof - winnica w sercu Riol (Mossel) jest od czterech pokoleń zarządzana przez rodzinę Schmitz. Jest to stara winnica z zabytkową sklepioną piwnicą odrestaurowaną przez rodzinę Schmitzów w ostatnich dziesięcioleciach. Römerhof to nowoczesna firma z tradycjami, w posiadaniu której znajduje się 8 hektarów winnic.

Mistrzem winnicy jest Franz-Peter Schmitz, który od lat 70-tych z powodzeniem prowadzi rodzinną winnicę. Jego syn a zarazem młodszy producent win, Daniel Schmitz dodaje firmie nową, świeżą krew - jest młody i ambitny, posiada kwalifikacje w zakresie enologii i winiarstwa, a także międzynarodowe doświadczenie zebrane w winiarniach w Chile, Argentynie i Austrii.

Riesling jest królem łupkowych stoków Römerhof. Römerhof Riesling rośnie w znanych winnicach Schweicher Annaberg, Longuicher Maximiner-Herrenberg, Mehringer Zellerberg,
Mehringer Blattenberg i Rioler Römerberg. Wyjątkowość tych winnic odzwierciedlają różne rodzaje gleb łupkowych. Każde wino ma swoje niepowtarzalne cechy, powstałe dzięki umiejętnościom manualnym, opiece i pasji.

Wybierz wino
odpowiednie dla siebie